Αρχηγός ΓΕΣ: Ποιους βράβευσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής και γιατί - ΦΩΤΟ

Αρχηγός ΓΕΣ: Ποιους βράβευσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής  στην τελετή που έγινε σε μια πολύ σημαντική Μονάδα. 

Αρχηγός ΓΕΣ: Ποιους βράβευσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής και γιατί - ΦΩΤΟ
Στο πλαίσιο της δράσης «Είμαστε Υπερήφανοι», την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, βράβευσε επτά συνταξιοδοτηθέντες Πολιτικούς Υπαλλήλους Ναρκαλιευτές του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς (ΤΕΝΞ).Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού: "Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε για την μακρόχρονη προσφορά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις!"


Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς


Η ανάγκη απαλλαγής της ελληνικής κοινωνίας από τον τεράστιο όγκο ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων, βομβών και πάσης φύσεως εκρηκτικών μηχανισμών που εγκαταλείφθηκαν στο ελληνικό έδαφος, κληρονομιά κυρίως του πολέμου του 1940, αλλά και παλιότερων επιχειρήσεων, επέβαλε τη δημιουργία κατάλληλης Μονάδας ΜΧ, για την εκκαθάριση των τοποθετημένων Ναρκοπεδίων και Υπόπτων Χώρων, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος.


Κύρια αποστολή της η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, η επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο καθόσον εκτός από τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση του Σχεδίου Κωλυμάτων, εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.
Οι απώλειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο αριθμός ευρημάτων και η έκταση της γης που έχει αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία στη διάρκεια των 6 δεκαετιών προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία της Μονάδας. Συγκεκριμένα από το 1954 μέχρι σήμερα έχουν:


- Φονευθεί 31 ναρκαλιευτές (19 στρατιωτικοί, 12 υπάλληλοι).

- Τραυματιστεί 17 ναρκαλιευτές (16 στρατιωτικοί, 1 υπάλληλος).

- Εκκαθαριστεί 153.610 στρέμματα.


- Αρθεί 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.