401 Στρατιωτικό νοσοκομείο: Σάλος από την εκτροπή ενστόλων σε άλλα νοσοκομεία

401 Στρατιωτικό νοσοκομείο: Σάλος αντιδράσεων από την εκτροπή δικαιούχων στρατιωτικών και αστυνομικών σε άλλα νοσοκομεία,λόγω πληρότηταςΤης ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Σάλος αντιδράσεων τόσο από στρατιωτικούς όσο και από αστυνομικούς έχει προκληθεί λόγω της "ασφυξίας" που σημειώθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο και είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συγκρούστηκαν με άλλο όχημα να μην μπορέσουν να νοσηλευθούν στο στρατιωτικό νοσοκομείο που είναι δικαιούχοι.


Το περιστατικό


Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι δεν μπορούν να τους μεταφέρουν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο επειδή υπήρχε πληρότητα 100% στο Μονάδα εντατικής θεραπείας και 95% στις κλίνες και έτσι τους μετέφεραν στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονται.

Ακολούθησε ανακοίνωση από το ΓΕΣ η οποία επιβεβαίωνε ότι το νοσοκομείο χθες ήταν πλήρες και πληροφορούσε πως τα περιστατικά από δικαιούχους στρατιωτικούς αλλά και αστυνομικούς εκτρέπονταν στα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία.


Η ανακοίνωσηΑναφορικά με περιστατικό που συνέβη σήμερα 28 Νοεμβρίου 2017, σχετικά με τραυματισμό αστυνομικών και διακομιδή τους στο Θριάσιο Νοσοκομείο, αντί του 401 ΓΣΝΑ, ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
Το 401 ΓΣΝΑ, χθες 27 Νοεμβρίου 2017, εξέδωσε προσωρινή οδηγία προς το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την οποία για ένα 24ωρο, λόγω πληρότητας 100% της ΜΕΘ και 95% των κλινών νοσηλείας, εφόσον υπήρχε η ανάγκη υγειονομικής υποστήριξης αποστράτων του Στρατού Ξηράς, μελών οικογενειών αυτών, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικών και μελών οικογενειών αυτών, αυτή να υλοποιούνταν από τα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία.
Οι τραυματισμένοι αστυνομικοί, διακομίσθηκαν από το ΕΚΑΒ στο Θριάσειο Νοσοκομείο και ο πιο σοβαρά από αυτούς στο 401 ΓΣΝΑ, για τον οποίο προστέθηκε μία ακόμη κλίνη στη ΜΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση το 401 ΓΣΝΑ, συνεχίζει να εξυπηρετεί και να περιθάλπτει τους δικαιούμενους.
Σημειώνεται ότι το 401 ΓΣΝΑ, περιθάλπτει ετησίως στο Τμήμα Επειγόντων πάνω από 6.000 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς και ένα ποσοστό της τάξης του 40% από τους  συνολικά νοσηλευόμενους ετησίως στο Νοσοκομείο, είναι εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί.

Οι αντιδράσεις

Η ανακοίνωση έφερε πλήθος αντιδράσεων τόσο από στρατιωτικούς όσο και από αστυνομικούς. Ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό:

Ούτε να ασθενήσουμε δεν μπορούμε πλέον.
Με ένα έγγραφο του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (401), η Κυβέρνηση πλέον δεν θα εξυπηρετεί αστυνομικούς που χρήζουν εισαγωγής στο εν λόγω Νοσοκομείο, με το αιτιολογικό της πληρότητας κατά 95% αυτού και των σοβαρών προβλημάτων δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα τμήματά του, λόγω ανεπάρκειας κλινών.
Μετά τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης για τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ακολουθεί η επιβράβευσή της με το παραπάνω έγγραφο αδυναμίας εξυπηρέτησης νοσηλείας - εισαγωγής στο 401 ΓΣΝΑ…
Στο ίδιο μήκος κύματος και πλήθος στρατιωτικών εν ενεργεία αλλά και αποστράτων, οι οποίοι κατέκλυσαν με μηνύματά τους το Armyvoice.gr.

Ασφαλίζω την γυναίκα μου και το παιδί μου, πληρώνω τις κρατήσεις για την ασφάλεια τους και μου λένε ότι θα πηγαίνω σε δημόσια νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα που διαθέτει η χώρα και έχει κρατήσει υψηλά το επίπεδο της παροχής υγειονομικής φροντίδας.

Το να εκτρέπονται οι δικαιούχοι σε άλλα νοσοκομεία λόγω πληρότητας η οποία προφανώς προήλθε από την διάθεση κλινών στο σύστημα εφημεριών της χώρας, είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία στους δικαιούχους στρατιωτικούς και αστυνομικούς.