1η ΣΤΡΑΤΙΑ: "Οραματιζόμαστε πέρα από τα όρια" - ΒΙΝΤΕΟ

1η ΣΤΡΑΤΙΑ: "Οραματιζόμαστε πέρα από τα όρια και συνεχίζουμε να προχωράμε" - Το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ "ΑΧΙΛΛΕΑΣ"


1η ΣΤΡΑΤΙΑ: "Οραματιζόμαστε πέρα από τα όρια" - ΒΙΝΤΕΟΗ 1η Στρατιά αποτελεί το μεγαλύτερο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και τη μόνη εν ενεργεία στρατιά στην Ελλάδα. Εδρεύει στη Λάρισα. Περιλαμβάνει ένα σώμα στρατού, μία μεραρχία πεζικού και μία μεραρχία μηχανοκίνητου πεζικού.


Η 1η Στρατιά συστάθηκε το Μάρτιο του 1947, κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου με έδρα το Βόλο. Υπό τη δικαιοδοσία της βρίσκονταν τα Β΄ και Γ΄ Σώματα Στρατού με πρώτο διοικητή τον, Αντγο Δημήτριο Γιαντζή.


Το 1949 μετακινήθηκε στην Κοζάνη και από το 1952 εδρεύει στην Λάρισα. Από το 1980 έως την 1η Ιουλίου 1999, λειτούργησε ως εθνικό και χερσαίο συμμαχικό στρατηγείο.


Την 1η Ιουλίου με την υπαγωγή του συμμαχικού στρατηγείου στο ΓΕΕΘΑ, αποδεσμεύτηκε από τις συμμαχικές δραστηριότητες.Διάφορες πηγές αναφέρουν λανθασμένα την ύπαρξη της 1ης Στρατιάς κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου και τη Μάχη της Ελλάδας (1940–1941). Ωστόσο ο Ελληνικός Στρατός δεν εμπεριείχε διοίκηση επιπέδου στρατιάς εκείνη την περίοδο. Στις 15 Αυγούστου το 1940, τα ελληνικά στρατεύματα ήταν ανεπτυγμένα σε πέντε σώματα στρατού, τρεις ταξιαρχίες και το Φρουραρχείο Θεσσαλονίκης.


Έμβλημα 1ης ΣτρατιάςΤο έμβλημα της 1ης Στρατιάς είναι μια αρχαία μακεδονική ασπίδα, η οποία απεικονίζει τον Ήλιο της Βεργίνας. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και τη θέληση της 1ης Στρατιάς, να μην έλθει ποτέ σε συμβιβασμό με τους εχθρούς της.

ΡΗΤΟ: ΕΣΤ' ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ (Εφόσον πορεύεται τον ίδιο δρόμο) 

Νυν τε απάγελλε Μαρδονίω, ως Αθηναίοι λέγουσι εστ\' αν ο ήλιος την αυτήν οδόν ίη τη περ και νυν έρχεται, μήκοτε ομολογήσειν ημέας Ξέρξη αλλά 

Ηρόδοτος: VΙΙΙ, 143. 


Και τώρα πες στο Μαρδόνιο ότι η απάντηση των Αθηναίων είναι αυτή: Εφόσον ο ήλιος πορεύεται τον ίδιο δρόμο, τον οποίο ακολουθεί και τώρα, εμείς δεν πρόκειται να έλθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη. 

Προ της μάχης των Πλαταιών Άνοιξη του 479 π.Χ. ο Μαρδόνιος, στην προσπάθειά του να διαιρέσει τους Έλληνες πρότεινε στους Αθηναίους ειρήνη και πήρε την παραπάνω απάντηση.


Δείτε βίντεο με επιχειρησιακές δραστηριότητες της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»