Γκάφα ΑΠΕ με τον τελευταίο επιζώντα του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ

Τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκαλεί σύγχυση καθώς αναφέρει ότι πέθανε ο τελευταίος επιζών του θρυλικού αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ


Γκάφα ΑΠΕ με τον τελευταίο επιζώντα του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ
Το θρυλικό Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ με κομμένη την πλώρη 

Η είδηση του θανάτου του 95χρονου Αλεξανδρινού Δημήτρη Γαβαλά, που διετέλεσε μέλος του πληρώματος του ΑΔΡΙΑ, αλλά σίγουρα δεν είναι ο τελευταίος επιζών, προκαλεί σύγχυση.

Από παραδρομή το ΑΠΕ αναφέρει στον τίτλο του τηλεγραφήματος ότι ο Δημήτρης Γαβαλάς ήταν ο τελευταίος επιζών. 

Ο εκλιπών αγωνιστής ήταν ο τελευταίος επιζών μιας μεγάλης μάχης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Είχε υπηρετήσει στο θρυλικό αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ, αλλά δεν ήταν παρών στον ιστορικό πλου του πλοίου όταν έπεσε σε γερμανική νάρκη και πήγε με κομμένη την πλώρη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Από εκείνο το πλήρωμα είναι εν ζωή ο Γεώργιος Τασσάς, ο οποίος τότε ήταν ναύτης - μηχανικός. Ο κ. Τασσάς είχε μάλιστα πρόσφατα τιμηθεί και από την ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η σύγχυση μάλλον προκαλείται από το γεγονός ότι δεν αναφέρεται με ακρίβεια σε ποια μάχη έλαβε μέρος με το Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ ο Αλεξανδρινός Δημήτρης Γαβαλάς. Ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί.

Ενδέχεται δε, να υπάρχουν και άλλοι εν ζωή ναύτες που είχαν υπηρετήσει στο θρυλικό αντιτορπιλικό.

Έφυγε ένας μεγάλος Αιγυπτιώτης αγωνιστής


Πάντως για την ιστορία, ο Αλεξανδρινός Δημήτρης Γαβαλάς, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών στην αγαπημένη του πόλη της Αιγύπτου, εκεί όπου συνδέθηκε άρρηκτα με τις μάχες των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του ιταλογερμανικού άξονα, πολεμώντας πάνω στο θρυλικό αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ».

Το μεγάλο Αιγυπτιώτη αγωνιστή είχε τιμήσει και η Ελλάδα, καθώς τον είχαν επισκεφθεί εκπρόσωποι των κυβερνήσεων.

Στις 22 Απριλίου του 2015, τον επισκέφθηκε στο σπίτι του στην Αλεξάνδρεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σφίγγοντάς το χέρι και ευχαριστώντας τον για ό,τι έχει κάνει για την Ελλάδα.

Ενάμιση χρόνο νωρίτερα, το Νοέμβριο του 2013, τον συνάντησε και τον τίμησε με τα θερμά του λόγια ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, για να αναφερθούμε μόνο στα τελευταία χρόνια, γιατί είναι πολλοί οι πολιτικοί που τον συνάντησαν και τού εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για τη δική του προσφορά για την ελευθερία της πατρίδας.

Ο Δημήτριος Γαβαλάς διατηρούσε εργοστάσιο ξυλείας και ήταν πάντα ένας πετυχημένος Αιγυπτιώτης επιχειρηματίας, ενώ είχε διατελέσει και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Είχε, δε, τιμηθεί και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β'.

Σημειώνεται ότι πριν 74 χρόνια στις 22 Οκτωβρίου 1943, και ενώ το «ΑΔΡΙΑΣ» βρίσκονταν κοντά στην Κάλυμνο, προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του.

Παρά τις πολύ σοβαρές ζημιές, κατόρθωσε και έφθασε στην κοντινή τουρκική ακτή Γκιουμουσλούκ, με απώλειες 21 νεκρούς και 30 τραυματίες.Μετά από επισκευές που κράτησαν 40 μέρες, την 1η Δεκεμβρίου 1943 και ουσιαστικά κομμένο στην μέση, απέπλευσε για την Αλεξάνδρεια όπου έφτασε στις 6 Δεκεμβρίου και έγινε δεκτό με τον κόσμο να μην κρύβει τη χαρά του.

Ο Δημήτρης Γαβαλάς είχε πει παλαιότερα ότι «αν και κομμένο στη μέση, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος έφτασε από τα τουρκικά παράλια στην Αλεξάνδρεια προκαλώντας τεράστιο ενθουσιασμό».