Τι παίρνει η Ελλάδα με τα 2,4 δισ που θα δώσει για F-16

Το τσουχτερό ποσό των 2,4 δισ. δολαρίων που άφησε άφωνους όλους στην Ελλάδα, τι περιλαμβάνει σε πολιτικό επίπεδο; Τι συμφώνησαν για Σούδα
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στον «Κήπο των Ρόδων» του Λευκού Οίκου -που πραγματοποιήθηκε μετά το 20λεπτο τετ α τετ των δύο πολιτικών αρχηγών αλλά και τη διευρυμένη σύσκεψη κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας- ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε παράλληλα ότι οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Ελληνες στην κρίση. Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες και υπογράμμισε πως η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους, που δεν αφορούν μόνο στην ίδια αλλά έχουν σημασία και σε διεθνές επίπεδο.

Αναβάθμιση F-16: Τι εξελίξεις φέρνει η δήλωση Τραμπ για τα 2,4 δισ


Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, βγαίνει από την κρίση και αρχίζει να προσελκύει επενδύσεις. «Αφήνει πίσω της όχι μόνο την κρίση αλλά και το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε σε αυτή» είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπαν για Σούδα


αναφερόμενος στην βάση της Σούδας, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσε ότι και σε αυτό το σημείο επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως είπε η βάση της Σούδας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Αξιολογήσαμε από κοινού την σημασία της, γίνεται πολύ καλή δουλειά εκεί και πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστεί» απάντησε με νοήμα.

Οπως έγραφε πριν την συνάντηση το CNBC η βάση της Σούδας, «παίζει στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας αλλά την προστασία των ενεργειακών διαδρομών από την Μέση Ανατολή και τον Κόλπο». Παράλληλα, επικαλούνταν πηγές σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν σχέδια να κατασκευαστεί και δεύτερη στρατιωτική βάση στη νότια Κρήτη».
«Η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις»

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, επίσης, ότι αυτή την περίοδο η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις.

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» είπε ο κ. Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο - Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους».

Από την πλευρά του, και ο πρωθυπουργός στάθηκε στο θέμα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και πως η Ελλάδα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων.Αντίδραση ΝΔ


 ΝΔ σε ανακοίνωσή της για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αναφέρει ότι όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε μια άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για την χώρα μας, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

"Και γι' αυτό επισήμανε την ελπίδα του να υπάρξουν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος", συνεχίζει η Πειραιώς σημειώνοντας ότι δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16.

"Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία»", καταλήγει στην ανακοίνωςή της η ΝΔ.


Ένωση Κεντρώων: Κίνδυνος για την Ελλάδα


"Είχαμε προβλέψει, ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ θα αποβεί άκαρπη και έγινε με αίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού σε μία εποχή που το κοινωνικό του προφίλ βρίσκεται στο ναδίρ, με σκοπό την ενίσχυση του εντός Ελλάδος. Αυτά τα παιχνίδια είναι επικίνδυνα γιατί τίποτα δεν παίρνεις και γεννούν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις» αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Ντ. Τραμπ.

«Η Αμερική βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και ψάχνει για πιόνια και φοβούμαστε στην Ένωση Κεντρώων , μήπως εκτός από αυτά που θα ανακοινωθούν επισήμως, υπάρξουν και συμφωνίες χωρίς το φώς της δημοσιότητας που θα αποτελέσουν τον μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα» προσθέτει η ανακοίνωση της ΕΚ, καταλήγοντας «κακώς επίσης ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση στην παραχώρηση βάσεων και στρατιωτικών διευκολύνσεων».