Σούδα: Τι περιλαμβάνει η "αναβάθμιση"- Θα περάσει από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ;

Η συμφωνία για την βάση στη Σούδα φάνηκε ότι έκλεισε δια στόματος Τσίπρα. Τι σημαίνει "αναβάθμιση"; Θα περάσει από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ;
Σούδα: Τι περιλαμβάνει η "αναβάθμιση"- Θα περάσει από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ;Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗΑλέξης Τσίπρας,  17/10/2017: "Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας, είναι σε όλους μας γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία αξιολογήσαμε από κοινού.Και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί."


Λένε ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες". Η φράση του πρωθυπουργού για την Σούδα ότι "μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί", ουσιαστικά είναι προάγγελος της αλλαγής του ρόλου της Σούδας, κάτι που η Αριστερά πολεμάει με όλες της τις δυνάμεις, θεωρώντας ότι σηματοδοτεί και την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, χρειάζονται μια σταθερή βάση στην περιοχή, για να μπορούν να την χρησιμοποιούν για απογειώσεις αεροσκαφών όχι μόνο στην ¨θερμή" Μέση Ανατολή, αλλά και στην "ψυχρή" περιοχή των συνόρων με την Ρωσία.

Η Κρήτη, έχει εγγύτητα με όλες τις περιοχές τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Αφρική, αλλά και την βορειο-ανατολική Ευρώπη, όπου το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του. Η Κρήτη "ελέγχει" επίσης και τα πλοία που κατέρχονται από το Αιγαίο προς την Μεσόγειο, κάτι που οι Αμερικανοί επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για τα ρωσικά πλοία.

Ο Τσίπρας μίλησε για "αναβάθμιση" και όχι για "επέκταση" της υπάρχουσας συμφωνίας.

Η σημερινή συμφωνία για την λειτουργία της Αμερικανικής Βάσης στη Σούδα, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο, αφορά ουσιαστικά υποστηρικτικές λειτουργίες των πλοίων και των αεροσκαφών. Δεν επιτρέπει να απογειωθούν για παράδειγμα αεροσκάφη για να καταφέρουν πλήγματα σε περιοχές αμερικανικής εμπλοκής όπως λόγου χάρη η Συρία.

Οι Αμερικανοί χρειάζονται να αποκτήσουν μια βάση με προοπτική ορισμένων χρόνων, που να μπορούν να επενδύσουν για την λειτουργία της. ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει επιχειρήσεις, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).


Γι αυτό και όλες οι συζητήσεις γίνονται με ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας.  Το θέμα βέβαια ήταν τι ανταλλάγματα θα λάβει η χώρα για να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση.  Αυτό ακριβώς ήταν και το ζητούμενο από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είχε αντιδράσει τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου πέρυσι από το Κόσοβο, όταν ανακοίνωνε ότι θα υπογράψουμε 5ετή συμφωνία.Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


Πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο εκτιμούσαν ότι η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, αφορούσε κυρίως την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπου πολλοί αντιδρούν, καθώς εκτιμούν ότι μια αλλαγή ρόλου στην βάση της Σούδας σημαίνει και ευθεία εμπλοκή της χώρας σε πολέμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θα πρέπει να εξηγήσει στο κόμμα του πώς κατέληξε σε μια συμφωνία η οποία είναι ακριβώς αντίθετη με όσα εκφράζει η αριστερή λογική: Το "δέσιμο" της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ και την ενδεχόμενη εμπλοκή της σε πολέμους που δεν αφορούν την ίδια της την άμυνα.


Στηρίζει και η αντιπολίτευση


Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως ο πρωθυπουργός έχε βρει υποστηρικτές, καθώς η Νέα Δημοκρατία ανέκαθεν στήριζε την προοπτική αναβάθμισης του ρόλου της Σούδας, με σημαντικά ανταλλάγματα, σε αμυντικό υλικό και με πολιτική στήριξη σε εθνικά θέματα.