Παιδικός Καρκίνος: Ποια περιστατικά πρέπει να πάνε στο εξωτερικό;

Παιδικός Καρκίνος: Ποια περιστατικά πρέπει να πάνε στο εξωτερικό; - Ένας στρατιωτικός γιατρός συμβουλεύει


Παιδικος Καρκινος: Ποια περιστατικά πρέπει να πάνε στο εξωτερικό;


Στο άκουσμα και μόνο της διάγνωσης καρκίνου σε παιδικές ηλικίες, οι περισσότεροι γονείς σαστίζουν.

Τα διλήμματα άλλωστε είναι πολλά. Και αν συμβεί στο δικό μας παιδί; Μπορεί ένα ελληνικό νοσοκομείο να αντεπεξέλθει ή πρέπει να πάμε στο εξωτερικό; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι γνώσεις τους για τον παιδικό καρκίνο είναι περιορισμένες.

«Σε κάθε μορφή καρκίνου, τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται με την έγκαιρη διάγνωση», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο παθολόγος – ογκολόγος, αντισυνταγματάρχης (ΥΙ), Αθανάσιος Καραμπεάζης, στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα: «Αγωγή Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις», στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Όπως επισήμανε ο κ. Καραμπεάζης, γενικός κανόνας είναι πως: «Όσο πιο γρήγορα ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια, τεθεί η διάγνωση και αρχίσει η θεραπεία τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα».


Όμως πως εξήγησε ο παθολόγος – ογκολόγος του 401 Στρατιωτικού νοσοκομείου, την ανάγκη μεταφοράς ακόμα και μικρών παιδιών σε κλινικές του εξωτερικού, ώστε να υποβληθούν σε πανάκριβες επεμβάσεις;

«Τα ελληνικά νοσοκομεία καλύπτουν την πλειοψηφία των περιστατικών»

«Με την πρόοδο της Ιατρικής τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και την εκπαίδευση των νέων γιατρών, πολλοί από τους οποίους έχουν εκπαιδευτεί και σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού αυτό το φαινόμενο έχει περιοριστεί δραματικά», τόνισε ο κ. Καραμπεάζης.

Μπορούν ωστόσο αυτά τα περιστατικά να αντιμετωπιστούν σε επαρκή βαθμό σε ένα ελληνικό νοσοκομείο;


«Η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως και αν μη τι άλλο αποτελεσματικά εδώ, στα ελληνικά νοσοκομεία.

Ωστόσο για κάποια πολύ ιδιαίτερα περιστατικά, που ενδεχομένως να είναι πολύ σπάνια, υπάρχουν σαν τελική λύση κάποιες πρωτοποριακές μέθοδοι που εφαρμόζονται σε κέντρα με μεγάλο όγκο περιστατικών και εμπειρίας, τόσο ερευνητικής, όσο και κλινικής, τότε ναι, πρέπει να πάνε.» υποστήριξε ο αντισυνταγματάρχης (ΥΙ) Αθανάσιος Καραμπεάζης.

«Αυτό βέβαια γίνεται και σε άλλες προηγμένες χώρες του εξωτερικού. Στην Ελλάδα το υπάρχον ιατρικό προσωπικό και ο εξοπλισμός μπορούν να καλύψουν την συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών» συμπλήρωσε ο κ. Καραμπεάζης.