Ιρακινοί έκαναν τους Κούρδους Πεσμεργκά να υποχωρήσoυν! Χάνουν εδάφη

Ιρακινοί έκαναν τους Κούρδους Πεσμεργκά να υποχωρήσουν! Χάνουν τα εδάφη που είχαν ανακτήσει από το Ισλαμικό Κράτος οι Κούρδοι.

Ιρακινοί έκαναν τους Κούρδους Πεσμεργκά να υποχωρήσουν! Χάνουν εδάφη

Οι Ιρακινοί αφού πέτυχαν τον στόχο τους στην επαρχία του Κιρκούκ, ανακαταλαμβάνοντας από τους Κούρδους Πεσμεργκά τόσο τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, όσο και περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα τελευταία τρία χρόνια, σκοπεύουν να αναπτυχθούν και πάλι σ’ ολόκληρη την χώρα.

Οι εξελίξεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους Κούρδους, με τον Κούρδο υπουργό Εξωτερικών, Φαλάχ Μουσταφά Μπακίρ να δηλώνει στο CNN πως η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) δεν είχε ποτέ πρόθεση να εμπλακεί σε πόλεμο με τον στρατό του Ιράκ.

Όπως επισήμανε ο Μπακίρ: «... υπάρχει η ανάγκη διεξαγωγής ενός διαλόγου ανάμεσα στην Κουρδική Περιφερειακή  και το Ιράκ, προκειμένου να επιτευχθεί αμοιβαία κατανόηση».

Ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είναι ούτε για το πετρέλαιο, ούτε για την εθνική σημαία, αλλά για το μέλλον των δυο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα συγκαλείται και το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου αναμένεται να τεθεί και το θέμα της διαδοχής του προέδρου, Μασούντ Μπαρζανί.

Από την πλευρά τους οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως πέτυχαν τους στόχους τους στην επαρχία του Κιρκούκ, έπειτα από μια επιχείρηση 48 ωρών εναντίον των θέσεων που είχαν καταλάβει οι Πεσμεργκά εκτός του Ιρακινού Κουρδιστάν το 2014, εν μέσω του χάους που είχε προκληθεί από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κοινής Διοίκησης Επιχειρήσεων (JOC), Γιαχία Ράσουλ: «Δεν πρόκειται για μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά για την ανάπτυξη εκ νέου των δυνάμεων σε όλες τις περιοχές προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις».

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως ο Ράσουλ υποστήριξε ότι: «Η αποκατάσταση τις ασφάλειας στο Κιρκούκ έχει ολοκληρωθεί», δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι άλλες περιοχές που σκοπεύει να αναπτυχθεί ο ιρακινός στρατός.

Σημειώνεται πως μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, οι Πεσμεργκά έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους 23.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα συνολικά 37.000 που αποτελούν τα εδάφη που διεκδικεί το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν από την κεντρική κυβέρνηση.

«Η εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης πρέπει να αποκατασταθεί σε όλο το Ιράκ», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Το πιο σκληρό πλήγμα για τους Κούρδους βέβαια ήταν η απώλεια των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, που καταστρέφει τις ελπίδες τους να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο κράτος που να μην εξαρτάται από το Ιράκ. Μέχρι στιγμής τα τρία τέταρτα της παραγωγής πετρελαίου του Κιρκούκ εξάγονταν από το Κουρδιστάν, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Τζάμπαρ αλ Λουάιμπι ζήτησε από την πετρελαϊκή εταιρεία BP: «...να καταρτίσει γρήγορα σχέδια για την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το ιρακινό υπουργείο είχε υπογράψει το 2013 ένα συμβόλαιο με τη BP για να εξετάσει τα αποθέματα που εντοπίστηκαν και να βρει τρόπους ανάπτυξης της πετρελαιοπηγής του Μπάμπα Γκάργκαρ, της πιο παλιάς του Ιράκ η εκμετάλλευση της οποίας ξεκίνησε το 1927, και αυτής της Χαβάνα.

Όπως υποστήριξε η Γαλλίδα γεωγράφος Σιρίλ Ρουσέλ, «με την απώλεια των πετρελαιοπηγών αυτών (…) έρχεται το τέλος της οικονομικής αυτονομίας του Κουρδιστάν και του ονείρου για ανεξαρτησία».

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Ιρακινού Κουρδιστάν βρίσκονται πλέον σε ανοικτό πόλεμο μετά την επιτυχία των ιρακινών στρατευμάτων απέναντι στους Πεσμεργκά, με πολλά στελέχη της Κουρδικής Πατριωτικής Ένωσης (PUK) να κατηγορούν κυρίως τον Μασούντ Μπαρζανί για «υπεξαίρεση».

«Την ώρα που ήμασταν απασχολημένοι να προστατεύουμε τον κουρδικό λαό, ο Μασούντ Μπαρζανί ασχολούταν με την υπεξαίρεση πετρέλαιου και να επεκτείνει την επιρροή του», κατήγγειλε ο Λαχούρ Σέιχ Ζενγκί επικεφαλής της κουρδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας στην επαρχία Σουλεϊμανίγε, προπύργιο του PUK.

«Πλέον δεν θα θυσιάσουμε άλλο τους γιους μας για τον θρόνο του Μπαρζανί», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο Κούρδος πρόεδρος κατηγόρησε «κάποιους ανθρώπους που ανήκουν σε ένα πολιτικό κόμμα ότι άνοιξαν τον δρόμο σε αυτή την επίθεση, η οποία οδήγησε στην υποχώρηση των Πεσμεργκά».