Υπόθεση Παπαδήμου: "'Άσος στο μανίκι" των Πυρήνων της Φωτιάς ο 29χρονος

Υπόθεση Παπαδήμου: "Άσος στο μανίκι" των Πυρήνων τη Φωτιάς ο 29χρονος που συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές.


Υπόθεση Παπαδήμου: "'Άσος στο μανίκι" των Πυρήνων της Φωτιάς ο 29χρονοςΜέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν ο 29χρονος που συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου από τις αστυνομικές αρχές και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, τον Μάιο του 2017.


Ο 29χρονος σύμφωνα με στοιχεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήταν «δυνατός παίκτης» στην τρομοκρατία ενώ αποτελούσε και τον συνδετικό κρίκο τριών οργανώσεων που δεν είναι άλλες από τους «Πυρήνες της Φωτιάς», τον «Επαναστατικό Αγώνα» και την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 29χρονος επιδίωξε να δολοφονήσει τον Λουκά Παπαδήμο, ωστόσο ένα λάθος στο «τρομο-φάκελο» που έστειλε στον πρώην πρωθυπουργό, ήταν αυτό που έσωσε τον Λουκά Παπαδήμο, αλλά και τα δυο μέλη της φρουράς του.Το λάθος εντοπίστηκε στην αναλογία της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στο «τρομο-φάκελο».


Συνδετικός κρίκος μεταξύ τριών οργανώσεων


Πλέον οι έρευνες κινούνται σε δύο επίπεδα, καθώς ο 29χρονος είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στο χώρο των ένοπλων οργανώσεων και εκτιμάται ότι είχε επαφές με άτομα των Πυρήνων της Φωτιάς, του Επαναστατικού Αγώνα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών.Η αστυνομία εστιάζει την έρευνά της στην πιθανότητα ο 29χρονος να αποτελούσε και τον άτυπο αρχηγό μιας νέας γενιάς των «Πυρήνων της Φωτιάς», να στρατολογήθηκε δηλαδή το 2016 και να οργάνωσε το βραχίονα που έστειλε «τρομοδέματα» τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.
Εντύπωση προκάλεσε στους αστυνομικούς η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε μέσα στο υπόγειο διαμέρισμα (περίπου 4 κιλά) και είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για τις δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις των περασμένων μηνών σε ΣΕΒ και Eurobank στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό αποτελεί και το σημείο τομής μεταξύ των τριών οργανώσεων, με την έρευνα των αστυνομικών αρχών να συγκλίνουν στο γεγονός πως ο 29χρονος αποτελούσε ουσιαστικά τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των τριών οργανώσεων.


Αν και το όνομα του 29χρονου δεν βρισκόταν στις λίστες υπόπτων της Αντιτρομοκρατικής, ο ίδιος είχε εμπλακεί σε επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ είχε δώσει το παρόν σε πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που βρίσκονται στη φυλακή.


«Πράξεις που είναι δυνατόν να βλάψουν την χώρα»


Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του αφορά: Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου και τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων.


Σύμφωνα με την δίωξη, οι πράξεις αυτές «τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας».


Επιπλέον η δίωξη αφορά και τις κατηγορίες της πλαστογραφίας με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από κοινού και κατ´ επάγγελμα και διακίνησης ναρκωτικών.


Πιθανότατα μετά την απολογία του 29χρονου στον τακτικό ανακριτή η νέα δικογραφία θα διαβιβαστεί στο Εφετείο ώστε να συσχετιστεί με αυτήν για τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα. Υπενθυμίζεται ότι για τα αποκαλούμενα «τρομοδέματα» ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή την Τρίτη.