Υπόθεση Οτζαλάν: Νέες αποκαλύψεις Ναξάκη

Υπόθεση Οτζαλάν: Σε νέες αποκαλύψεις προβαίνει ο Αντώνης Ναξάκης στο βιβλίο του, "Οτζαλάν, η παράδοση ενός συμμάχου".


Υπόθεση Οτζαλάν: Νέες αποκαλύψεις Ναξάκη


Η παράδοση του Οτζαλάν αποτελεί “μια εκ των κορυφαίων προδοτικών πράξεων του ελληνικού κράτους” υπογράμμισε ο Αντιστράτηγος ε.α, Δημήτρης Αλευρομάγειρος στην χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Ναξάκη, “Οτζαλάν, η παράδοση ενός συμμάχου”, στο δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου.

Ο στρατηγός σκιαγράφησε το ήθος του συγγραφέα, παραπέμποντας σε σελίδες του βιβλίου, τονίζοντας παράλληλατις βαρύτατες ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, ενώ χαρακτήρισε “ερασιτεχνικούς” τους  χειρισμούς τόσο των αρμόδιων υπουργών, όσο και της ΕΥΠ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ναξάκης, κοινός του στόχος με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν δεν ήταν άλλος από την δημιουργία μια «συμμαχίας κρατών που κινδυνεύουν με γενοκτονία από την Τουρκία. Ένα λόμπι κρατών με κοινούς στόχους». Ο συγγραφέας τόνισε μεταξύ άλλων πως παρα το γεγονός πως τόσο η ομογένεια όσο και η Εκκλησία στήριζαν τους Κούρδους, το ελληνικό κράτος γύρισε τελικά την πλάτη του στον Οτζαλάν. «Υπήρξαν ακόμα και διακομματικές αποστολές» στο Κουρδιστάν τόνισε ο κ. Ναξάκης, απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και ιδιαίτερα στον άλλοτε φίλο του και τότε υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Στο πάνελ των ομιλητών βρίσκονταν και οι: Σπύρος Περβαινάς, Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, Ύπαρχος Υποβρυχίου «ΝΗΡΕΥΣ» (Ιούλιος 1974), Πέτρος Κασσιμάτης, δημοσιογράφος, Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Από την δική του πλευρά ο Σπύρος Περβαινάς στάθηκε μεταξύ άλλων στο «ανήσυχο πνεύμα» του Αντώνη Ναξάκη, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί το Κουρδικό ζήτημα αν ήταν ακόμη εν ενεργεία ο Οτζαλάν, με την στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Κουρδιστάν να έχει αλλάξει ολωσδιόλου

«Η Άγκυρα δεν μπορεί να με νικήσει» είχε πει χαρακτηριστικά ο Άπο (Οτζαλάν) στον Πέτρο Κασσιμάτη, σ’ ένα από τα ταξίδια του με τον Αντώνη Ναξάκη στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. Ο κ. Κασσιμάτης αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες του Αμπντουλάχ Οτζαλάν να έρθει σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και στην έντονη ανησυχία του για την δράση των μυστικών υπηρεσιών.

«Η Ελλάδα διεσύρθη με την υπόθεση Οτζαλάν» υπογράμμισε ο Κώστας Γιουλέκας. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως ο κ. Ναξάκης συμμετείχε σε μια από τις «κορυφαίες σκηνές της ελληνικής διπλωματίας», κρατώντας στα χέρια του μια «καυτή πατάτα» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μια «καυτή πατάτα» που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με ερασιτεχνισμό.Αποσπάσματα από το βιβλίο:

… Όταν φτάσαμε στην Αγία Πετρούπολη, είχε θερμοκρασία δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν. Βγαίνοντας από το αεροπλάνο, μπορούσες για ένα-δύο λεπτά, κι όσο ακόμα διατηρούνταν η θερμοκρασία του σώματος σε ανεκτά επίπεδα, να μείνεις σε εξωτερικό χώρο. Αμέσως μετά, όμως, αυτό ήταν αδύνατο. Το κρύο ήταν αφόρητο, σε σημείο να σου προκαλεί πόνο. Το αεροπλάνο στο οποίο ήταν εγκλωβισμένος ο Οτζαλάν, ήταν κοντά στο δικό μας. Επρόκειτο για πολιτικό αεροπλάνο τύπου Λίαρ Τζετ, όπως και το δικό μας, αλλά πολύ μικρότερο. Μαζί με τη Ροζερίν τρέξαμε και μπήκαμε στο αεροπλάνο του Άπο. Μέσα επικρατούσε βρομιά ανείπωτη και δυσωδία μέχρι λιποθυμίας.

Ο Οτζαλάν ήταν σε άθλια κατάσταση, αλλά, μόλις μας είδε, αμέσως ένιωσε καλύτερα. Τον πήραμε με τη Ροζερίν και επιβιβαστήκαμε στο δικό μας μισθωμένο αεροσκάφος. Τότε εισέρχεται στο αεροπλάνο μας ένας Ρώσος, προφανώς κυβερνητικός, και διατάζει να κάνουμε ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό καυσίμων στο Βουκουρέστι. «Δεν σας επιτρέπω» μας λέει «να φύγετε αν δεν πάτε μέσω Βουκουρεστίου και να πείτε ότι θα κατευθυνθείτε εκεί για καύσιμα!». Εγώ, μόλις το ακούω, βγαίνω στην κυριολεξία από τα ρούχα μου, διότι ήταν γνωστό ότι η Ρουμανία λίγο καιρό πριν είχε κάνει συμφωνία με τις τουρκικές αρχές και είχε εκδώσει έναν σημαντικό αριθμό Κούρδων, μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK, στην Τουρκία.