Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για το αποτυχημένο πραξικόπημα

Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για το αποτυχημένο πραξικόπημα - Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των δυο χωρών.


Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για το αποτυχημένο πραξικόπημα


Αμερικανικό δακτύλιο πίσω απ;O το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου βλέπει ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών.

Η άρνηση των Αμερικανών να εκδώσουν τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος και κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ως εμπνευστής και συντονιστής του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, φαίνεται να έχει οδηγήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν μαζί του, με στόχο βέβαια να τον ανατρέψουν.

Όπως δήλωσε στο Al Jazeera, o σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Burhan Kuzu, η σύλληψη του υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, Metin Topuz θα ντροπιάσει την Αμειρική.

Σύμφωνα με τον κ. Kuzu, ο Metin Topuz διαθέτει πληροφορίες για τον αμερικανικό ρόλο, που υποτίθεται πως έπαιξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, επί διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα.

Η απόφαση των ΗΠΑ να ακυρώσουν την έκδοση βίζας σε Τούρκους υπηκόους, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου έγινε για να πιεστεί η Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και τα αντίποινα που ακολούθησαν από την πλευρά της Τουρκίας είναι πρωτοφανής εξέλιξη για τις σχέσεις δυο χωρών που υπήρξαν επί σειρά ετών σύμμαχοι, έχοντας συνεργαστεί στενά και σ' όλα τα επίπεδα. Οι ΗΠΑ στάθηκαν πολλές φορές στο πλευρό των Τούρκων, καλύπτοντάς τους ακόμα και όταν παραβίασαν τους διεθνείς νόμους καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της (όπως στη Κύπρο).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν προτίθεται να υποχωρήσει αν και έκανε χθες κάποιες κινήσεις και ανέλαβε πρωτοβουλίες για να αρθεί η απαγόρευση χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψη, όπως και για τη διαταγή σύλληψης ενός ακόμα Τούρκου υπηκόου που εργάζεται για τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η τουρκική απάντηση ωστόσο ήταν ότι δεν καλύπτονται από καμία ασυλία και ότι έχουν πληροφορίες για τις αμερικανικές διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες.

Όπως ανέφερε στο Al Jazeera, ο κ. Kuzu: «...οι ΗΠΑ ήταν ενοχλημένες από την εξέλιξη αυτή (εννοεί τη σύλληψη) καθώς ο ρόλος της [Ουάσιγκτον] στην προσπάθεια πραξικοπήματος θα μπορούσε να αποκαλυφθεί μέσω αυτού του ατόμου».

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Πρόεδρος Τράμπ ζήτησε την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, ο κ. Ερντογάν του απάντησε ότι αν δεν εκδοθεί ο Ιμάμης Γκιουλέν, δεν θα τον αφήσει να επιστρέψει στην Αμερική. Την απάντηση του κ. Ερντογάν εξέλαβαν στην Ουάσιγκτον ως εκβιασμό.

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Τράμπ, στη συνομιλία που είχαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, για υπόθαλψη των Κούρδων «τρομοκρατών» του YPG. Πρόκειται για τους Κούρδους της Συρίας που χαρακτηρίζονται ως οι πιο στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.