Διδυμότειχο: Αρχίζουν οι εργασίες αποκατάστασης στο τέμενος Βαγιαζήτ

Διδυμότειχο: Αρχίζουν οι εργασίες στο τέμενος Βαγιαζήτ, 7 μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος του ιστορικού κτιρίου.Διδυμότειχο: Αρχίζουν οι εργασίες αποκατάστασης στο τέμενος Βαγιαζήτ


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαγορεύουν την κυκλοφορία την διέλευση στους δρόμους γύρω από το τέμενος Βαγιαζήτ, ισχύουν από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην πόλη Διδυμοτείχου.

Ο λόγος της απαγόρευσης δεν είναι άλλος από την έναρξη των εργασιών στο τέμενος Βαγιαζήτ. από το Τμήμα Έργων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εργασίες που αφορούν την καθαίρεση, απομάκρυνση και αποθήκευση σε κατάλληλο χώρο των στοιχείων του μεταλλικού φορέα του προσωρινού στεγάστρου του τεμένους Βαγιαζήτ το οποίο είχε προστεθεί για την προστασία του κτίσματος και υπέστη αλλοιώσεις ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις 22 Μαρτίου 2017 και έκαψε μέρος του κτιρίου.

Η φωτιά είχε ξεσπάσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετατρέποντας πραγματικά σε στάχτη τη μοναδική ξύλινη στέγη του ιστορικού τεμένους και λιώνοντας το πολλών τόνων μεταλλικό στέγαστρο που είχαν τοποθετήσει οι αναστηλωτές για την προστασία της.

Ως εκ θαύματος οι τοίχοι του τεμένους άντεξαν τόσο το χαλύβδινο φορτίο όσο και τις τρομακτικές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν με τους αρμοδίους να αισιοδοξούν από τότε πως θα μπορούσαν με το πολλαπλάσιο βέβαια οικονομικό κόστος και σε μεγάλο βάθος χρόνου να επισκευάσουν τις ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις καταγγελίες των γειτόνων το τέμενος στο οποίο και γίνονταν επί χρόνια αναστηλωτικές εργασίες ήταν ένα "ξέφραγο αμπέλι", καθώς οι αρμόδιοι «είχαν τοποθετήσει έναν φύλακα ο οποίος δεν εμφανιζόταν ποτέ…».

Επτά μήνες αργότερα λοιπόν η αισιοδοξία των αρμοδίων επιβεβαιώνεται με τις εργασίες να ξεκινούν και να αναμένεται να διαρκέσουν όλο τον Οκτώβριο με καταληκτική ημερομηνία την 3η Νοεμβρίου 2017. 

Η διακοπή της κυκλοφορίας στους περιμετρικούς δρόμους και ο αποκλεισμός της πλατείας που γειτνιάζει με το μνημείο θεωρούνται ενέργειες απαραίτητες που αποσκοπούν στην εύρυθμη και ανεμπόδιστη οργάνωση και λειτουργία του εργοταξίου (προσκόμιση, διατήρηση και αποκόμιση των μηχανημάτων που θα απαιτηθούν για τις ανάγκες του ανωτέρω έργου) σύμφωνα με έγγραφο της κατασκευάστριας εταιρίας.

Πληροφορίες: radioevros.gr, kathimerini.gr