Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ: Τι συνέβη στη Ρόδο - Όλα όσα δεν είδαμε στις ΦΩΤΟ

Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ: Όλα όσα δεν είδαμε στις ΦΩΤΟ από την απόβαση που έγινε στη Ρόδο. Καταγράψαμε τι συνέβη στο παρατηρητήριο! 

Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ: Τι συνέβη στη Ρόδο - Όλα όσα δεν είδαμε στις ΦΩΤΟ


Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΜΑΛΗ

Αρματαγωγά πλησιάζουν την ακτή! Δεχόμαστε επίθεση! Πυρά, καπνογόνα και εκρήξεις σηματοδοτούν την αντεπίθεση των ελληνικών στρατευμάτων εναντίον του εχθρού.

Ένας εκκωφαντικός θόρυβος ξαφνιάζει το πλήθος. Αυτομάτως το βλέμμα όλων στρέφεται στον ουρανό. Δυο επιβλητικά μαύρα ελικόπτερα Απάτσι περνούν πάνω από το παρατηρητήριο. Η σκιά τους σκεπάζει σαν τεχνητή σκιά τις θέσεις των επισήμων...

Το armyvoice.gr βρέθηκε στην άσκηση απόβασης στην Ρόδο. Και μπορεί το πεδίο βολής να βρίσκεται ανάμεσα στην ακτή και το παλιό αεροδρόμιο της Ρόδου ωστόσο το παρατηρητήριο είναι τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα μακριά.

Ένας υπερυψωμένος λόφος, «ντυμένος» στα χρώματα της παραλλαγής. Προϊόν δύσκολης και εντατικής προετοιμασίας των στρατιωτών. Προετοιμασία που διήρκεσε ακόμα και λίγα λεπτά πριν την έναρξη της άσκησης.

Στην διαδρομή προς το παρατηρητήριο, το μόνο που παρατηρείς είναι φορτηγά , τεθωρακισμένα, όλμους και ειδικά «καμουφλαρισμένα» οχυρά.

Η κατάσταση που επικρατεί στο παρατήριο θυμίζει δεξίωση. Στοιχισμένες καρέκλες, κιόσκια και χακί τέντες παρέχουν προστασία στους προσκεκλημένους. Και όπως σε κάθε δεξίωση έτσι και εκεί υπάρχουν και οι θέσεις των επισήμων.
Δυο μεγάλα τραπέζια μποστά από τις καρέκλες των προσκεκλημένων. Στην πρώτη σειρά παίρνουν θέση ο υπουργός, Πάνος Καμμένος, οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος.

Στο τραπέζι τους το ενδιαφέρον μονοπωλούν έντυπα αναφερόμενα αποκλειστικά στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ και τεράστιοι χαρτοφύλακες με πληροφορίες που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Φυσικά βασικά εφόδια για την παρακολούθηση της άσκησης δεν θα μπορούσαν να μην είναι ο καφές, ο χυμός, το νερό ή ακόμη και ένα τοστ.


Μπροστά τους είναι τοποθετημένες τρεις γιγαντοοθόνες, στις οποίες και παίζουν πλάνα από την άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, μέσω του θαυματουργού drone.


Οι μόνοι που μπορούν να κερδίσουν λίγη έστω από την αίγλη της καθαρής live εικόνας είναι οι καλεσμένοι που βρίσκονται στο δεύτερο τραπέζι των επισήμων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τυχεροί δεν ήταν άλλοι από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο, τους ιερείς καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.Τις ανέσεις των καλεσμένων βέβαια δεν τις έχουν οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί τους. Όρθιοι καθ' όλη την διάρκεια της άσκησης, προσπαθούν να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα της άσκησης στα πλάνα τους.

Με το πέρας της άσκησης όλος ο κόσμος σηκώνεται από την θέση του και έρχεται όσο πιο κοντά στο βήμα που κάνουν δηλώσεις οι αρχηγοί και ο υπουργός σχηματίζοντας μια ασπίδα μπροστά τους. Τα φλας των φωτογραφικών φακών αστράφτουν στο πρόσωπό τους. Όλοι θέλουν να χαιρετήσουν έστω και λίγο τους αρχηγούς και πόσο μάλλον τον υπουργό.

Και μπορεί η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ να τελείωσε, ωστόσο τώρα ξεκινά η περιήγηση του υπουργού στην έκθεση εξοπλισμού και οχημάτων των ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τις θέσεις των προσκεκλημένων.Ο Πάνος Καμμένος έχει την ευκαιρία όχι μόνο να δει από κοντά τον εξοπλισμό και τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση, αλλά και να μάθει τι μπορεί να κάνει καθένα ξεχωριστά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Κρατά στα χέρια του τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, παρατηρεί τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα για την κατασκοπεία του εχθρού, για τις πρώτες βοήθειες, για τις επισκευές, καθώς και για την επίθεση.Στιγμές χαλάρωσης για τους υπεύθυνους των μονάδων δεν υφίστανται. Ένας προς έναν έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με φούμο αναφέρονται στον υπουργό και του εξηγούν τόσο τις αρμοδιότητές τους, όσο και τον ρόλο τους στην προετοιμασία για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Όταν τελειώσει η περιήγηση, τότε αδειάζει και το παρατηρητήριο. Οι μόνοι που μένουν είναι οι στρατιώτες που πρέπει να επιστρέψουν το εξοπλισμό στην θέση του.

Η αυτοκινητοπομπή του υπουργού και των αρχηγών φεύγει με την σειρά της από το παρατηρητήριο. Επόμενη στάση είναι το πεδίο βολής. Εκεί που μπορούν να ακολουθήσουν μόνο οι δημοσιογράφοι και απαγορεύεται δια ροπάλου η λήψη φωτογραφιών.

Περίπου 500 μέτρα δεξιά και αριστερά του πεδίου βολής, είναι αγκυροβολημένα τα δυο αρματαγωγά. Εκεί θα επιστρέψει τόσο η πλειονότητα των μονάδων που συμμετείχαν στην άσκηση, όσο και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, των οχημάτων και των τεθωρακισμένων.

Η άσκηση έχει λάβει και τυπικά τέλος. Ο υπουργός συνοδεία της ασφάλειάς του επιστρέφει στο ελικόπτερο με το οποίο και έφτασε στο παρατηρητήριο. Οι δημοσιογράφοι με την σειρά τους επιβιβάζονται στο Σινούκ που τους μετέφερε μόλις πριν λίγες ώρες στην περιοχή.