Αναβάθμιση F-16: Αυτά θα γίνουν με τα 2,4 δισ. - Αναλυτικές πληροφορίες

Αναβάθμιση F-16: Δημοσιεύτηκε η συμφωνία των 2,4 δισ. Δείτε τι περιλαμβάνει για τα 123 ελληνικά F-16 Αναβάθμιση F-16: Αυτά θα γίνουν με τα 2,4 δισ. - Αναλυτικές πληροφορίεςΣτον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ αναρτήθηκε σήμερα η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Την είδηση δημοσιεύει η ιστοσελίδα e-amyna.com και σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Κατά την τυποποιημένη ορολογία των ανακοινώσεων αυτών, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην Ελλάδα για την αναβάθμιση 123 αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο F-16 Block V, εκτιμώμενου κόστους $2.404 εκατ. (€2,04 δισ.).


Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει

125 συστήματα ραντάρ APG-83 SABR τεχνολογίας AESA,
123 τμηματικούς υπολογιστές αποστολής (Modular Mission Computers: MMCs),
123 συστήματα ζεύξης δεδομένων LINK-16,
123 συστήματα LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS) και
123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs).


Περιλαμβάνονται ακόμη
123 προηγμένα συστήματα αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF),
η προμήθεια ενός προσομοιωτή πτήσεων F-16V και η αναβάθμιση των δύο υφισταμένων,
η αναβάθμιση συστημάτων επικοινωνιών και κρυπτογράφης,
η αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II για 26 αεροσκάφη F-16 καθώς και εξοπλισμός υποστήριξης,
βιβλιογραφία,
εκπαίδευση προσωπικού καθώς και λοιπά συναφή στοιχεία εφοδιαστικής υποστήριξης, ολοκλήρωσης και πιστοποίησης.


Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin -προφανώς για λόγους συμπίεσης της δαπάνης, η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας, όπως κατά πάγια πρακτική ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα.

Ουσιαστικά, η Πολεμική Αεροπορία προωθεί την αναβάθμιση του συνόλου των F-16C/D Block50/52+/Adv. στο κορυφαίο επίπεδο Viper Block70 με στόχο την αύξηση της φονικότητας, της διαλειτουργικότητας και επιβιωσιμότητας του κορμού μαχητικών της αεροσκαφών με την ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής καθώς και την ομογενοποίηση του στόλου που θα οδηγήσει στη βέλτιστη διαθεσιμότητα, επιχειρησιακή αξιοποίηση και εφοδιαστική υποστήριξη των αεροσκαφών μακροπρόθεσμα.