30 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

30 Οκτωβρίου 1863:  Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος φτάνει στην Αθήνα για να αναλάβει τον θρόνο του, ως βασιλιάς των Ελλήνων, Γεώργιος Α'.

30 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο


1863... Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος φτάνει στην Αθήνα για να αναλάβει τον θρόνο του, ως βασιλιάς των Ελλήνων, Γεώργιος Α’.1908... Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακώς τα ιππήλατα. Λόγω του ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμα ο περί στάσεων κανονισμός, τα τραμ επί του παρόντος θα σταματούν εκεί που το ζητούν οι επιβάτες.

1918....Η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφει ανακωχή με τους Συμμάχους και έτσι τελειώνει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος της Μέσης Ανατολής.... Η Γερμανία καταθέτει τα όπλα. Τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1920.... Το κομμουνιστικό κόμμα της Αυστραλίας ιδρύεται στο Σύδνευ.1922.... Ο Μπενίτο Μουσολίνι γίνεται πρωθυπουργός της Ιταλίας.

1925.... Δημιουργείται ο πρώτος πομπός τηλεόρασης στην Βρετανία από τον Τζον Λόγκι Μπερντ.1927.... Σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.1930.... Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ υπογράφουν στην Άγκυρα συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.1938.... Ο Όρσον Γουέλς διαβάζει στο ραδιόφωνο αποσπάσματα του κλασικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας «Ο Πόλεμος των Κόσμων» του Χ. Τζ. Γουέλς, προκαλώντας υστερία σε χιλιάδες Αμερικανούς που νόμιζαν ότι επρόκειτο για πραγματική είδηση εισβολής εξωγήινων.

1941.... 1500 Εβραίοι από την Ουκρανία αποστέλλονται από τους Ναζί στο στρατόπεδο εξόντωσης Μπελζέκ.

1960.... Γίνεται η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.1973: Τελειώνουν οι εργασίες για τη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ενώνει την Ευρώπη με την Ασία.1961.... Στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης, το ταριχευμένο σώμα του Ιωσήφ Στάλιν απομακρύνεται από το Μαυσωλείο του Λένιν, σύμφωνα με απόφαση του συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

1973.... Τελειώνουν οι εργασίες για τη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ενώνει την Ευρώπη με την Ασία.2015: Ο Σακέρ Ααμέρ, τελευταίος βρετανός κρατούμενος στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντανάμο στην Κούβα, αφήνεται ελεύθερος.

Την ίδια μέρα γεννήθηκε ο Κώστας Τσικλητήρας, αθλητής του στίβου και τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς.Το 1896 γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης, ποιητής και πεζογράφος, που αποτέλεσε ίσως και την σημαντικότερη λογοτεχνική φωνή, που ανέδειξε η γενιά του ’20 και από τους πρώτους που εισήγαγαν στοιχεία του μοντερνισμού στην ελληνική ποίηση.Επηρέασε πολλούς από τους κατοπινούς ποιητές (Σεφέρης, Ρίτσος, Βρεττάκος) και με την αυτοκτονία του δημιούργησε φιλολογική μόδα, τον Καρυωτακισμό, που πλημμύρισε τη νεοελληνική ποίηση.Το 1967 γεννήθηκε ο διεθνούς φήμης βιολίστας, Λεωνίδας Καβάκος.Την ίδια μέρα το 1910 έφυγε από την ζωή ο Ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκος Ντινάν που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1901.Το 1998 πέθανε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης και το 2002 η Ελληνίδα καλλονή και Μις Ευρώπη το 1930, Αλίκη Διπλαράκου.