27 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

27 Οκτωβρίου 1829: Κατόπιν αιτήματος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο τσάρος Νικόλαος Α' αποστέλλει στρατιωτικό εξοπλισμό στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

27 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο


1829.... Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποστέλλει στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, προς ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, κατόπιν αιτήματος του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.1833.... Ιδρύεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας.

1904.... Ξεκινά τη λειτουργία του το υπόγειο μετρό της Νέας Υόρκης το δίκτυο του οποίου θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

1912.... Τα πρώτα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη μετά την παράδοσή της.1922.... Ο Μπενίτο Μουσολίνι πραγματοποιεί τη Μεγάλη Πορεία προς τη Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας.

1927.... Η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοϊδρυθείσης Τράπεζας της Ελλάδος.

1936....Η Γουόλις Σίμπσον υποβάλλει αίτηση διαζύγιο για να μπορέσει τελικά να παντρευτεί τον βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδο τον Η΄, ο οποίος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί από το θρόνο του.1938.... Η χημική βιομηχανία Du Pont ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάιλον.1960.... Παρουσία των βασιλέων, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη το Καυταντζόγλειο Στάδιο, που θεμελιώθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου 1956. Την ίδια μέρα εγκαινιάζονται οι εγκαταστάσεις του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου και του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης.1988.... Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρήγκαν αποφασίζει την κατεδάφιση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά τον εντοπισμό σοβιετικών συσκευών υποκλοπής – ακρόασης.

1995.... Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μπενίτο Κράξι καταδικάζεται ερήμην για διαφθορά.

1961.... Η Μαυριτανία και η Μογγολία γίνονται μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

2005.... Κύμα εξέγερσης στα προάστια του Παρισιού μετά το θάνατο δύο μουσουλμάνων εφήβων.

Σαν σήμερα το 1466 γεννήθηκε ο Ολλανδός ανθρωπιστής και θεολόγος, Χέερτ Χέερτσεν που έγινε γνωστός με το λατινικό όνομα Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους. Στην Ελλάδα είναι γνωστός ως Έρασμος.Την ίδια μέρα το 1811 γεννήθηκε ο Ισαάκ Σίνγκερ, εφευρέτης της ραπτομηχανής, την οποία και παρουσίασε το 1851, εγκαινιάζοντας τη μέθοδο της σταυροβελονιάς.Το 1858 γεννήθηκε ο Αμερικανός πολιτικός και 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούζβελτ, το 1932 η Αμερικανίδα ποιήτρια Σύλβια Πλαθ και το 1952 ο Ιταλός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Ρομπέρτο Μπενίνι.Την ίδια ημέρα το 1880 πέθανε ο πολιτικός, Θρασύβουλος Ζαΐμης,  που διετέλεσε και πρωθυπουργός, το 1932 η σύζυγος του Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλίμαν και ιδρύτρια του σανατορίου "Σωτηρία", Σοφία Εγκαστρωμένου – Σλίμαν και το 1947 ο Γερμανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρείας των αθλητικών ειδών Puma, Ρούντολφ Ντάσλερ.