Σπέτσες - Αρμάτα: Έτσι πυρπόλησαν την τουρκική ναυαρχίδα! ΒΙΝΤΕΟ

Εντυπωσιακή η "Αρμάτα" στις Σπέτσες για μια ακόμη χρονιά! Αυτό που έκανε φέτος τη διαφορά ήταν τα δυο σκάφη ανορθόδοξου πολέμου του ΠΝ!
Αρμάτα 2017 Σπέτσες
Ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εντυπωσιακές εκδηλώσεις για την πυρπόληση του τουρκικού στόλου και της ναυαρχίδας στις Σπέτσες, γνωστές και με το όνομα "Αρμάτα".

Στις επετειακές εκδηλώσεις για τη ναυμαχία των Σπετσών το 1822, παρέστη ο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του η ΑΕ ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος επέβη επί του ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ προς και από ν. Σπέτσες.


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στη ν. Σπέτσες κατέπλευσαν η Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ, το ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ και δύο Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) του ΠΝ.
Η Πυρπόληση του τουρκικού στόλου στις 12 Σεπτεμβρίου 1822


Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ο τουρκικός στόλος, προερχόμενος από τη Μονεμβασία, κίνησε προς ανεφοδιασμό του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, το οποίο πολιορκούσαν από τη στεριά δυνάμεις του Αλεξάνδρου Υψηλάντου και από τη θάλασσα οι δυνάμεις της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Φθάνοντας στον χώρο ανάμεσα στο Τρίκερι και τη Σπετσοπούλα, οι τουρκικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον στόλο των τριών ηρωϊκών νησιών της Ελλάδος, των Σπετσών, της Ύδρας και των Ψαρών.

Ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου, Ανδρέας Μιαούλης, έδωσε διαταγή να κινηθεί ο ελληνικός στόλος προς το εσωτερικό του Αργολικού Κόλπου, για να εγκλωβίσει εκεί τους πολυαριθμότερους και καλύτερα εξοπλισμένους Τούρκους.


Οι Σπετσιώτες πλοίαρχοι Ι. Τσούρπας, Δ. Λάμπορυ (ή Λεωνίδας) και Ι. Κούτσης, καθώς και ο Υδραίος Α. Κριεζής, προκειμένου, να αφήσουν τις Σπέτσες ανυπεράσπιστες στο έλεος των Τούρκων, αγνόησαν το σήμα του Μιαούλη και άνοιξαν πυρ εναντίον των Τούρκων.

Προκλήθηκε μεγάλη μάχη και τότε ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης (1792-1887), όρμησε με το πυρπολικό του στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού, κατορθώνοντας να φθάσει στη ναυαρχίδα των εχθρών, στην οποία έβαλε φωτιά.

Η τουρκική ναυαρχίδα κάηκε και βούλιαξε --σύμφωνα με την παράδοση μπροστά στο λιμάνι.

Η ενέργεια του Μπαρμπάτση ήταν καθοριστική για την έκβαση της ναυμαχίας, και ο τουρκικός στόλος υποχώρησε άπρακτος, με αποτέλεσμα το Ναύπλιο να πέσει πολύ αργότερα μετά από δυόμιση μήνες.

Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος, οι Σπετσιώτες έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.

Κάθε χρόνο από το 1931 το νησί των Σπετσών τιμά τον ηρωισμό και αναβιώνει την ιστορική μάχη με δραματοποιήσεις της νίκης και το κάψιμο της Αρμάτας.