ΣΕΘΕ - Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης: Εκπαίδευση πολιτών! ΒΙΝΤΕΟ

ΣΕΘΕ Στο Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης στην Καλαμάτα, δεν πάνε μόνο τα πληρώματα των πτητικών μέσων. Δείτε ποιοι πολίτες εκπαιδεύονται
Στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, βρέθηκε ο φακός της κρατικής τηλεόρασης και ο καλός συνάδελφος Γιώργος Σιδέρης, που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά όλα όσα συμβαίνουν στο Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ).

Ο φακός ακολούθησε το πρόγραμμα και κατέγραψε όσα μαθαίνουν όχι οι ιπτάμενοι,  αλλά οι πολίτες - μέλη διασωστικών ομάδων που πολλές φορές έχουν προστρέξει να βοηθήσουν σε πολλά περιστατικά όταν χρειάστηκε.

Για την ασφαλή μεταφορά τους με αεροπορικά μέσα, περνούν και αυτοί συγκεκριμένα μαθήματα ώστε να είναι έτοιμοι και ψύχραιμοι για δύσκολες στιγμές.

Η πτώση πτητικού μέσου στο νερό, είναι ένα σενάριο εφιαλτικό για τους επιβαίνοντες…
Τ’ αεροπορικά μέσα θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή, όμως διεθνώς καταγράφονται ατυχήματα ή και δυστυχήματα.

Δυστυχώς στην διεθνή βιβλιογραφία εκείνο που έχει καταγραφεί είναι πως οι περισσότεροι θάνατοι δεν οφείλονται στην πρόσκρουση αλλά στον πνιγμό και γι’ αυτό στο σχολείο εκπαίδευσης θαλάσσιας επιβίωσης δίνεται βαρύτητα σ’ αυτή την εκπαίδευση γιατί «είναι κρίμα, είναι άδικο να γλυτώνεις από την πρόσκρουση και να πηγαίνεις από πνιγμό.» Όπως λένε στελέχη του ΣΕΘΕ.

Ελικόπτερα, μεταγωγικά αεροσκάφη αλλά ακόμη και πλωτά μέσα σε περίπτωση ανάγκης έχουν διασωστικά μέσα.

Εκτός από τους ιπταμένους και τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας στο σχολείο εκπαίδευσης θαλάσσιας επιβίωσης εκπαιδεύονται και πολίτες οι οποίοι είναι μέλη διασωστικών ομάδων ανά την Ελλάδα.

Το να επιβιώσεις μέσα σε μια διασωστική λέμβο δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον όταν κάτι κακό συμβεί και οφείλεις να βοηθήσεις και τον διπλανό σου.

 Στο συγκεκριμένο σχολείο μαθαίνει όποιος το περνά να λειτουργεί όχι σε συνθήκες μπάνιου, πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό του και ίσως άλλους μέχρι να έρθουν τα σωστικά μέσα που αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά μέχρι μήνες

Οι τρόποι που θα ανέβεις στην επιφάνεια αν έχει βουλιάξει το ιπτάμενο μέσο, το πώς θα ενεργοποιήσεις τα σωστικά και ν’ ανέβεις πάνω σε αυτά, η ασφαλή χρήση βεγγαλικών είναι ορισμένα από τ’ αντικείμενα που μαθαίνουν όσοι βρεθούν στο σχολείο θαλάσσιας επιβίωσης.