Παυλόπουλος: Η Άλωση της Τριπολιτσάς δείχνει το δρόμο της ενότητας

Άλωση της Τριπολιτσάς: Παρών στους εορτασμούς για τα 196 χρόνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Η επέτειος δείχνει το δρόμο για εθνική ενότητα, είπε


Παυλόπουλος: Η Άλωση της Τριπολιτσάς δείχνει το δρόμο της ενότηταςΤην Τρίπολη επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, για την 196η επέτειο της Άλωσης της Τριπoλιτσάς.

Ο κ.  Παυλόπουλος αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πραγματοποίησε δηλώσεις για την 196η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, τονίζοντας ότι το μεγίστης σημασίας αυτό ιστορικό γεγονός εμπνέει και διδάσκει τον ελληνικό λαό στις μέρες μας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας

«Σε αυτούς τους εξαιρετικά κρίσιμους καιρούς για τον Τόπο μας και τον Λαό μας, και καθώς πλησιάζουμε προς τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821, η Άλωση της Τριπολιτσάς, που έχει πάρει πια όλα τα χαρακτηριστικά Εθνικής Επετείου, μας εμπνέει και μας διδάσκει, ιδίως μέσα από την ηγετική φυσιογνωμία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

»Πρώτον, ότι η Εθνική μας πορεία προς το μέλλον επιβάλλει την αρραγή ενότητα όλων των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων μπροστά στους μεγάλους Εθνικούς στόχους. 

Ένας από αυτούς και ίσως ο πιο σημαντικός σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, μέσα σε μιαν Ευρώπη στην οποία μπορούμε και πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε, φυσικά στο μέτρο που μας αναλογεί, για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

»Δεύτερον, ότι με την φίλη και γείτονα Τουρκία το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας διδάσκει την αξία της Ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι και η Τουρκία σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Άρα σέβεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Τέλος, η Εθνική Επέτειος της Άλωσης της Τριπολιτσάς επιβάλλει σε καθέναν μας, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ν’ αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και στην ευόδωση των Εθνικών μας Αγώνων.»

Πηγή: www.arcadiaportal.gr