Νυχτερινή πρόσκληση Τσαβούσογλου σε Κοτζιά να επισκεφθεί την Τουρκία!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους στο ΥΠΕΞ! Μέσα στη νύχτα έφθασε πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Νίκο Κοτζιά, να επισκεφθεί την Τουρκία!Νυχτερινή πρόσκληση Τσαβούσογλου σε Κοτζιά να επισκεφθεί την Τουρκία!


Η πρόσκληση μπορεί να ήρθε τη νύχτα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,α λλά ήρθε με την πλέονε πίσημη οδό: Ρηματική διακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ο Μ.Τσαβούσογλου καλούσε τον Ν.Κοτζιά στην Τουρκία, στις 24 Οκτωβρίου 2017. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει αποδεκτή την πρόσκληση και να μεταβείσ τις 24 Οκτωβρίου για συνομιλίες.


Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπουργός είχε επιδιώξει να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του πολλές φορές, ειδικά πριν την διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα τον Ιούνιο, πεοκειμένου να συζητήσουν για το Κυπριακό.

Η ελληνική πλευρά έχει στην ατζέντα και όλο το πακέτο των ελληνο-τουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Τούρκος υπουργός δεν είχε ανταποκριθεί στις σχετικές δηλώσεις κάτι που ειδικά στο θέμα του Κυπριακού, είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσυνεννόησης ενόψει της διάσκεψης του Κρανς Μοντάνα, και το αδιέξοδό της, εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας.


Η Τουρκία δημιουργεί πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου και επανειλημμένα έχει εκδώσει Navtex για το Καστελόριζο και άλλα νησιά. Επίσης απειλεί την Κύπρο στην κυπριακή ΑΟΖ και συχνά κάνει παρενοχλήσεις που όμως δεν πτόησαν τις ξένες εταιρείες οι οποίες αναζητούν φυσικό αέριο.

Η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στην Τουρκία έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία το Κυπριακό έχει «παγώσει» καθώς οι Τούρκοι δεν υποχωρούν και επιμένουν να διατηρήσουν τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα επί της Κύπρου, ενώ απαιτούν και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα συνεχίσει να απαιτεί επανάληψη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντανά. Έτσι αποφάσισε να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να μην τερματίσει την προσπάθεια των Ην. Εθνών